BABETTE RIJKHOFF

Babette heeft een grote liefde voor verhalen vertellen in sferisch, stilistisch beeld. Ze werkt graag samen met goede cameramensen waarbij ze de redactie, productie en het interviewen voor haar rekening neemt en daarbij graag meedenkt over het eindresultaat. Ook filmt en edit Babette zelf haar items. Of ze spreekt de voice-over in. Of bedenkt een concept waarbij een verhaal verteld wordt in illustraties of in een infographic.

De Westlandse wasserbombe, de McDonald’s onder de groenten. De tomaat heeft een nogal negatieve naam. En dat is onterecht. Want uit Nederland komen geweldige tomaten. Daarom brengt Ronald Giphart een ode aan de pommes d’amour, de solanum lycopersicum, oftewel: de tomaat. (Video: Lize Korpershoek | Productie: Babette Rijkhoff)

 

Wat hebben chocola, avocado, havermout, selderij, artisjok en knoflook met elkaar gemeen? Het is allemaal lustopwekkend voedsel. Door de eeuwen heen nemen geliefden elkaar mee uiteten om elkaar te verleiden met eten. Ronald Giphart biedt de chef een willekeurige top 10 van ingrediënten, voor een perfect menu ‘d amour. 

(Video: Lize Korpershoek | Productie: Babette Rijkhoff)

 

CAMERA - EDIT - REGIE

In tegenstelling tot vlees blijft vis een product dat vaker op restaurant dan thuis wordt gegeten. Wij nodigden Steven Van Snick, chef van De Verborgen Tuin uit om mee te gaan naar de visveiling in Zeebrugge. Zonder slaap door de drukke avond ervoor arriveerde hij om zes uur in de haven om zich te laten inspireren door de schatten uit de zee. Wat een held. (Video & regie: Babette Rijkhoff)

‘ De microgroenten van Koppert Cress worden gebruikt in de beste restaurants over de hele wereld. De kassen waarin zij de cressen laten groeien zijn de meest efficiënte in de wereld. Eigenaar Rob Baan heeft, naast een duurzaam bedrijf, nog een andere missie: hij wil duidelijk maken dat goede voeding enorm kan bijdragen aan een gezond lichaam. 

(Video, edit & regie: Babette Rijkhoff)

Kinderen en smaak. Wat vinden ze lekker en durven ze nieuwe dingen te proberen? We vroegen Stijn (12), Roel (9), Emma (12) en Imme (11) om bij Restaurant Kek in Den Bosch gerechten te proeven en hun ongezouten mening te geven. (Video, edit & regie: Babette Rijkhoff)

 

‘Iemand heeft ooit bedacht dat we allemaal hetzelfde willen eten, drinken, dragen. Wat een gelul', zeggen Lotte Wouters en Maartje Nelissen van The Food Line-Up en Paul Sharo van Man Met Bril Koffie. Deze jonge foodondernemers zijn de stuwende kracht achter een nieuwe economie waarbij de kwaliteit van het product aan de kwaliteit van leven wordt gekoppeld. (Audio & edit: Babette Rijkhoff)

INTERVIEW & VERSLAGLEGGING

Op festivals is door een barista bereide koffie tegenwoordig een must. De nieuwe generatie is veel mobieler en goede coffee to go wordt de norm. Barista Wilco Admiraal ziet dat er op events steeds meer aandacht uitgaat naar de kwaliteit en beleving van koffie. 'Binnenkort kun je live roasting van koffie verwachten op festivals'.

(Video & edit: Jeroen Zwaan | productie & interview: Babette Rijkhoff)

 

De een kweekt kruiden en bloemen in het voormalig zwemparadijs Tropicana, de ander rijdt om de twee weken naar z’n favoriete boterboer. Ze struinen door de Rotterdamse parken op zoek naar eetbare planten en als ze niet kunnen slapen springen ze zo op de fiets naar hun restaurant om ’s nachts in alle stilte een broodreceptuur uit te proberen. Chefs met een grote liefde voor het ambacht.

(Video & edit: Jeroen Zwaan | productie & interview: Babette Rijkhoff)

In 2050 zal de wereldbevolking bestaan uit negen miljard mensen. Als we daarop voorbereid willen zijn, moeten er nu dingen veranderen. En om wereldwijde problemen aan te pakken, is internationaal samenwerken noodzakelijk. Hoe ziet de toekomst van technologie, hospitality en food eruit?

(Video & edit: Jeroen Zwaan | productie & interview: Babette Rijkhoff)

 

Vanaf zijn jeugd is chef-kok Alex Atala (44) al in het regenwoud te vinden. Nog steeds gaat hij vaak op expeditie naar de Amazone, want deze chef kookt uitsluitend met ingrediënten uit Brazilië. Zijn restaurant D.O.M. staat op nr. 6 van The World’s 50 Best Restaurants van San Pellegrino. Tijdens een flitsbezoek aan Nederland spraken we met hem over de Amazone, mieren en Brazilië.

(Video & edit: Jeroen Zwaan | productie & interview: Babette Rijkhoff)

 

CREATIVE CONCEPTS

Over tien jaar loopt er geen personeel meer rond in hotels en restaurants. Alles gaat via apps en computerschermen. Een droomscenario of juist een nachtmerrie? Aan de hand van de ideeën van hotelschoolstudenten schetst illustrator Thijmen Geluk wat ons te wachten staat voor 2023.

(Illustratie: Thijmen Geluk | Video & concept: Babette Rijkhoff)

 

Wist je dat het produceren van kikkererwten - door velen beschouwd als uitstekende vleesvervangers - nagenoeg even veel water vereist als kip? En dat er jaarlijks ongeveer 3 tot 3,5 miljoen ton vis wordt gevangen in de Noordzee? En de Chinese visproductie de afgelopen 20 jaar is verdrievoudigd? En last but not least: Google een nieuwe bewakingstool heeft waarmee het duizenden boten kan identificeren en zien waar gevist wordt?

(Illustratie: Bart Aaldering | Redactie, concept & voice-over: Babette Rijkhoff)